نکاتی درباره ساعتها
زمان به وقت سوییس
دکتر اردشیر رنجبری
در مقولات مختلف زندگی به ویژه مسائل مرتبط با پیشرفتهای تکنولوژیک خواست و نیاز افراد متفاوت است. فردی ممکن است تنها توقعش از یک خودرو این باشد که ایمن بوده و او را از نقطه الف به نقطه ب برساند. این کارکرد پایه یا بیسیک است. اما شخص دیگری در مورد خودرو ویژگیهای دیگری را نیز مد نظر دارد که از سطح بیسیک بالاتر بوده و در رده پریمیوم(premium) قرار میگیرد. در مورد ساعت این کارکرد پایه صرفا نمایش زمان است ولی اگر بخواهیم گزینههایی فراتر از محدوده بیسیک را در اختیار داشته باشیم، انتهایی برای این گزینهها متصور نخواهد بود.
سوییس مهد ساعت
ایده ساخت ساعتهای مچی به حوالی قرن 16 میلادی باز میگردد. ابتدا ساعتهای مچی فقط مختص خانمها بود و آقایان فقط از ساعتهای جیبی استفاده میکردند. تا اینکه کم کم شرایط تغییر کرد و مردان هم شروع به استفاده از ساعتهای مچی کردند.
ساعتهای مچی با شکل و شمایل فعلی در حدود 170-160 سال قدمت داشته و نخستین بار توسط سوییسیها به بازار عرضه شدند. در واقع سرنخ بسیاری از صنایع ساعتسازی بزرگ در کل دنیا به کشور سوییس برمیگردد. مثلا وقتی تولید ساعت سیتیزن در دهه 1930 در ژاپن آغاز شد، صاحبان کارخانه ژاپنی و سوییسی بودند.
سوییسیها به طور کلی انسانهای بسیار کمالگرا و دقیقی بوده و اهمیت فراوانی برای جزییات قائل هستند. ساعت صنعتی است که با تکنولوژی بسیار بالایی(high-tech) سر و کار دارد چه از لحاظ مواد مصرفی چه از لحاظ مهارت کار با فلزات و هنر ساخت؛ و سوییسیها در هردو این زمینهها زبانزد هستند. در زمینه تولید لوازم دندانپزشکی هم کیفیت محصولات تولید سوییس نیازی به تعریف و تمجید ندارد.
اینکه چطور سوییسیها جذب ساعت سازی شدند هم داستان جالبی دارد. پیشه مردم سوییس عمدتا کشاورزی بوده و بخاطر آب و هوای این کشور، در حدود نیمی از سال امکان کشاورزی وجود نداشته است. در نتیجه مردم بیشتر وقتشان را در خانه سپری میکردند و برای اینکه اصطلاحا بیکار نباشند به سمت هنرهای دستی ظریف گرایش پیدا کردند. همین ساخت صنایع دستی ظریف و دقیق در نهایت پایهای برای گرایش آنها به سمت هنر ظریف ساعت سازی شده است. البته در زمینه طراحی رد پای ایتالیاییها و فرانسویها هم در ساعتهای سوییسی قابل مشاهده است و همین الان هم بخشی از بهترین طراحان ساعتهای بسیار گرانقیمت سوییسی، ایتالیایی هستند.
ساعتهای مکانیکی نفیستر
ساعتها به خصوص ساعتهای گرانقیمت و لوکس از زمان ورود به بازار به طور مرتب دچار تغییر و تحول بودهاند چه در زمینه طراحی و چه در زمینه صنعتی. البته بحث ما در مورد ساعتهای مکانیکی است نه ساعتهای دیجیتال چون ساعتهای دیجیتال مقولهای کاملا متفاوت بوده و ترجیحا باید در فرصتی دیگر مورد بررسی قرار گیرند. بطور کلی ساعتهایی با موتور(movement) مکانیکی ساعتهایی نفیستر و گرانقیمتتر هستند چراکه باید با دست و با دقت بسیار بالا ساخته شوند و مواد به کار رفته در ساخت آنها باید کیفیت بسیار بالایی داشته باشد.
چرا ساعت گران است؟
یک نکته مهم و البته واضح اینکه در تولید هر محصولی وقتی مواد اولیه عالی و با کیفیت استفاده شود، تولید با دقت و مهارت بالا و صرف وقت کافی انجام شود خواه ناخواه محصول نهایی قیمت بالایی خواهد داشت. قطر مرسوم یک ساعت مردانه چیزی در حدود 43-33 میلیمتر است و ارتفاع آن اگر نمونههای بسیار نازک را در نظر نگیریم 7 یا 8 میلیمتراست. حالا تصور کنید قرار دادن اجزای یک ساعت در چنین محفظه کوچکی که بتواند عملکردی اینقدر دقیق و پیچیده داشته باشد چقدر کار دشواری خواهد بود. این ساعتها در طول شبانهروز حتی یک ثانیه هم خطا ندارند. جالب اینکه بعد از سالها استفاده همچنان با همان دقت روز اول کار میکنند. این مساله اصلا دستاورد کوچکی نیست.
طراحی و کارکرد ساعتها
ساعتهایی در بازار هستند که عملکرد آنها بسیار فراتر از نمایش زمان بوده و اصولا برای استفاده در مشاغل و شرایطی خاص تولید میشوند.
نخستین بار رولکس ساعتهای ضد آب را به بازار معرفی کرد ولی الان تقریبا تمام ساعتها ضد آب هستند. در حال حاضر ساعتهایی در بازار وجود دارند که اساسا برای غواصی در عمقهای زیاد طراحی شدهاند. یا ساعتهایی که در ارتقاع بالا مولفههای خاصی را در اختیار خلبان قرار میدهند مثل برایتلینگ(Breitling) که اساسا به عنوان ساعت خلبانی مطرح است.
یکی از مهمترین نکات در ساعتها، طراحی آنها است که تنوع مولفههای مربوط به طراحی ساعت تقریبا بینهایت است. اهمیت برخی از این نکات در حدی است که اصلا مورد مصرف و کاربری ساعت را تغییر میدهد. مثلا بند ساعت میتواند چرمی، فلزی، برزنتی یا پلاستیکی باشد. هر کدام از این بندها برای یک موقعیت و یک شرایط قابل استفاده هستند.
دسته بندی ساعتها
ساعتهای روتین ساعتهایی هستند که اغلب بصورت تولید انبوه ساخته میشوند. بالاتر از ساعتهای رومزه، به تدریج ساعتها پیچیدهتر شده و بر اساس ارزش مواد بکار رفته، هنر ساخت و اعتبار برند به قیمت آنها افزوده میشود تا جایی که به ساعتهای های-اند(high-end) میرسیم.
رولکس(Rolex) یکی از معروفترین و بهترین ساعتسازان رده های-اند محسوب میشود و تولیداتش در زمره لوکسترین و مطرحترین ساعتهای بازار هستند. اما نکته جالب اینجاست که رولکس برخلاف نام و اعتبارش در قیاس با سایر برندهای لوکس، قیمت عجیب و غریبی ندارد. دامنه قیمت محصولات رولکس به طور نرمال از 4 یا 5 هزار دلار آغاز شده و لوکسترین ساعتهایش تا 40 هزار دلار هم قیمت دارند. البته توجه کنید که در برخی انواع ساعتها آنقدر سنگهای قیمتی کار شده که قیمت آنها گاهی از صد هزار دلار هم بالاتر میرود که موارد استثنایی را شامل میشوند. رولکس به نوعی استاندارد و سمبل ساعتهای لوکس محسوب میشود و میتوان آن را با مرسدس بنز در صنعت خودرو مقایسه کرد.
در همین رده میتوان به ساعت پَتِک فیلیپ(Patek Philippe) اشاره کرد که به لحاظ قیمت، به مراتب از رولکس گرانتر است. قیمت ساعتهای این برند ازحدود 10- 15 هزار دلار شروع شده و بطور معمول تا نزدیک 200 هزار دلار هم قیمت دارند.
برند بسیار مطرح دیگر در همین رده، امگا(Omega) است. امگا گرچه به لحاظ قیمت از رولکس ارزانتر است اما ساعت بسیار معتبر و با کیفیتی محسوب شده و یکی از محبوبترین برندها در بازار ساعتهای لوکس به شمار میآید.
یکی دیگر از برندهای لوکس IWC Schaffhausen است. یک برند سوئیسی که از حدود سال 1860 ساعت میسازد و محصولات لوکس، بسیار با کیفیت و زیبایی تولید میکند. برندهایی نظیر زنیت(Zenith) و واشرون کنستانتین(Vacheron Constantin) هم از جمله ساعتسازان قدیمی و مطرح این رده محسوب میشوند. در میان برندهای جدیدی که در رده ساعتهای های-اند به تازگی خود را مطرح کردهاند، میتوان به هوبلو(Hublot) اشاره کرد.
یک رده پایینتر از ساعتهای های-اند، برندهایی نظیر لونژین(Longines) و تگ هوئر(TAG Heuer) قرار دارند که به اندازه ساعتهای های-اند، گرانقیمت و لوکس نیستند، ولی در عین حال ساعتهای بسیار خوب و با کیفیتی محسوب میشوند.
ساعتهای ژاپنی و به طور خاص سیتیزن(Citizen) و سیکو(Seiko)، ساعتهایی بیشتر با هدف استفاده روزمره هستند که کیفیت ساخت و دقت بسیار مطلوبی دارند و از لحاظ قیمت و دوام برای استفاده روزانه گزینههای مناسبی محسوب میشوند. در میان ساعتهای سوییسی که برای استفاده روزمره گزینههای مناسبی هستند میتوان به تیسوت و سواچ اشاره کرد. هر دو اینها ساعتهایی با کیفیت و با دوام بوده و در عین حال قیمت مناسبی هم دارند.
ساعتهای برندهای پوشاک
در حال حاضر شاهد عرضه ساعتهایی از برندهای مطرح پوشاک نظیر آرمانی، گس، گوچی و مایکل کورس هستیم که طراحیهای زیبا و بعضا قیمت بالایی هم دارند ولی برخلاف تصور اغلب مردم و از دید یک کارشناس ساعت، بطور کلی ساعتهای چندان ارزشمند و مهمی قلمداد نمیشوند. توجه کنیم که ساعتهای لوکس نوعی کالای سرمایهای محسوب میشوند و با گذشت زمان آنچنان قیمت خود را از دست نمیدهند ولی ساعتهای تولید برندهای لباس، مطمئنا از این لحاظ اصلا کالاهای قابل اعتمادی نیستند.
چه ساعتی؛ چه موقعیتی
یک نکته مهم که باید در استفاده از ساعت به آن توجه داشت، موقعیت و زمان استفاده از ساعت است. در واقع برخی ساعتها صرفا برای شرایط و موقعیتهای خاصی مناسب هستند و بهتر است در همه موقعیتها از آنها استفاده نشود. مثلا ساعت سواچ برای فعالیتهای روتین روزمره بسیار ساعت مناسبی است ولی اگر کسی بخواهد متناسب با شرایط، لباس و ساعت خود را انتخاب کند، نباید این ساعت را برای یک مهمانی شب به دست ببندد. برعکس برخی مدلهای رولکس را اصلا نباید در طول کار روزمره به دست کرد و بهتر است فقط برای میهمانی و مراسم از آنها استفاده کرد. در عین حال برخی از برندهای لوکس، مدلهایی از همان ساعتهای های-اند را برای استفاده روزمره تولید کردهاند مثل امگا یا رولکس(مدل submariner)که طراحیهای ساده و با دوامی را برای استفاده رومزه در نظر گرفتهاند. در واقع این مدلها، ساعتهایی لوکس ولی با هدف استفاده روزمره بوده و متناسب با شرایط محیط کار و فعالیتهای روزانه طراحی شدهاند و در نگاه اول ممکن است اصلا به اندازه یک ساعت لوکس های-اند جلب توجه نکنند.
چند نکته
- اشخاص ماجراجو که اهل رفتن به آفرود و سفر و کمپینگ و کوهپیمایی هستند به ساعتهایی بسیار مقاوم و با دوام احتیاج دارند که در برابر رطوبت، ضربه و تغییرات آب و هوایی و مواردی از این دست مقاومت کافی داشته باشند. معمولا این اشخاص آنچنان هم در قید و بند ظاهر و قیافه ساعت نیستند و بیشتر به کارایی و مقاومت آنها اهمیت میدهند.
- – برخی ساعتها اصولا صفحه شلوغی دارند در حدی که دنبال کردن آیتمهای موجود در صفحه گاهی باعث سردرگمی میشود. این ساعتهای البته طرفداران پروپاقرصی دارند که به خوبی از این آیتمهای مختلف استفاده میکنند. این ساعتها ممکن است در برخی دورهها حسابی مد شوند اما به همان ترتیب هم امکان دارد از مد بیفتند.
- ساعتهای روزمره و روتین معمولا بند فلزی دارند که با شرایط کار روزانه انطباق بیشتری دارد.
- ساعتهای مناسب برای مراسم و میهمانیهای رسمی معمولا بند چرمی دارند.
- خیلی از ساعتها در جعبه خود یکی دو بند جایگزین دارند که بسته به شرایط میتوان بندها را عوض کرد.
- ساعتهایی با صفحه ساده که معمولا از عقربه و نشانگرهای زمان تشکیل شدهاند، معمولا هیچوقت از مد نمیافتند و همیشه قابل استفاده هستند. اگر بدنبال ساعتی هستید که بخواهید برای مدت طولانی از آن استفاده کنید بهتر است ساعتی با صفحه ساده و نه چندان شلوغ خریداری کنید.