الاینرهای شفاف یا ارتودنسی ثابت؟

درچه مواقع درمان با الاینرهای شفاف را به جای ارتودنسی ثابت انتخاب کنیم؟

درسال‌های اخیر پیشرفت‌های چشمگیری در متریال، نرم افزار، طراحی اتچمنت‌ها و در درمان با الاینرهای شفاف برای درمان‌های ارتودنسی بوجود آمده‌اند.همچنین با افزایش تعداد کیس‌های درمان شده با الاینرهای شفاف، محدودیت‌ها و توانایی‌های آنها بهتر شناخته شده‌اند و با بررسی و تحقیقات علمی انجام شده،طرح درمان‌ها نیز ارتقاء یافته‌اند.

یکی دیگر از پیشرفت‌های حوزه‌ی الاینرهای شفاف شناخت بهتر و استفاده از آنها در درمان‌های Mixed Dentition و همچنین استفاده از آنها در درمان‌های Growth modification است،

قبلاً الاینرها برای چنین درمان‌هایی توصیه نمی‌شدند اما در حال حاضر به‌سرعت جای خود را در این حیطه باز می‌کنند. هرچند با ارتودنسی ثابت کنترل حرکات سه بعدی دندان‌ها بسیار راحت‌تر و مطمئن‌تر است اما در موارد زیر درمان با الاینرهای شفاف در مقایسه با ارتودنسی ثابت ارجح است و جایگزین مناسبی برای درمان ارتودنسی ثابت می‌باشد.

۱-زمانیکه اطمینان داریم مدت زمان درمان و نتیجه درمان با الاینرهای شفاف نسبت به درمان ثابت یا یکسان است و یا بهتر می‌باشد.

۲-در بیمارانی که از لحاظ اجتماعی دیده نشدن براکت‌ها اهمیت زیادی دارد.(مانند هنرپیشگان، مجریان تلویزیون، معلمان و….) ویا اینکه وجود براکت‌ها می‌تواند بعلت حرفه و شغلشان آسیب‌زا باشد.(ورزشکارانی که نمی‌توانند از Mouth guard استفاده کنند.(فوتبالیست‌ها، کشتی‌گیران،…)

۳-بیمارانی که Crown & Bridge یا ونیر پرسنلی دارند.

۴-در کیس‌های Deep bite یا Pesudo cl lll که نمی‌توان در یک فک براکت گذاشت.

۵-هنگامی کهEnamel deficiency . بر روی دندان‌ها وجود دارد و عملاً نمی‌توان براکت‌ها را به دندان‌ها Bond کرد.

۶-در زمان وجود آلرژی و حساسیت به نیکل موجود در سیم‌ها.

۷-وقتی بیمار دندان‌های انتهایی را ندارد و free end است.

۸-بیمارانی که مبتلا به  Epidermolysis Bollousaیا بیماری پروانه‌ای هستند.

۹-بیمارانی که صرع دارند.

۱۰-در زمان وجود Scissor bite یا سندروم Brodie .

همچنین الاینرها بطور کلی نسبت به درمان‌های ثابت مزایای زیر را دارند.:

fail safe * می‌باشند یعنی نیروی بیش از حد تعیین شده را به دندان‌ها وارد نمی‌کنند و حرکات بیش از حد پیش بینی‌شده را نیز انجام نمی‌دهند.

*احتمال Root Resorption دندان‌ها.پایین است.

*chair time آن‌ها بسیار کم است.

*عملاً ویزیت‌های اورژانسی که به علت کنده‌شدن براکت‌ها و یا رهاشدن سیم‌ها ممکن است بوجود بیایند را ندارند.

*بسیار بهداشتی‌تر هستند و همچنین زمانی که بیمار تحت درمان می‌باشد می‌تواند تغذیه دلخواه داشته باشد و محدودیتی در رژیم غذایی نخواهد داشت.

*با اطمینان و راحتی بیشتری می‌توان دندان‌های شماره‌ی 7 را شامل درمان کرد. در ارتودنسی ثابت، شمول این دندان‌ها سخت است و اگر درجای مناسب و بصورت دقیق

قرار نگیرند، موجب ایجاد حرکات غیر دلخواه می‌گردند.

درمان بیماران با استفاده از الاینرهای شفاف به مانند تمام درمان های دیگر احتیاج به آشنایی با اموال و داشتن دانش و آگاهی کامل از درمان می‌باشد.همچنین آشنایی و آگاهی از اصول طراحی درمان‌های ارتودنسی، حرکات دندانی، عوارض، مشکلات و….حتماً لازم است. ساده ‌انگاری و استفاده از آنها بدون آشنایی علمی با مباحث تشخیصی و طراحی درمان‌های ارتودنسی می‌تواند نه تنها منجر به عوارض غیر قابل برگشت برای بیماران و شکایت و نارضایتی آنها شود بلکه موجب دلسردی دندانپزشک در استفاده از این نوع درمان بسیار مؤثر و سودمند و از دست دادن بیماران بالقوه آتی گردد.

توصیه می‌شود برای اینکه بهترین نتیجه در هنگام استفاده از الاینرهای شفاف حاصل شود، ضمن تقویت دانش خود در رشته‌ی ارتودنسی حتماً در کلاس‌ها و دوره‌هایی که در مورد درمان بیماران با الاینرهای شفاف هستند، شرکت کنید تا از این درمان بسیار پیشرفته و تکنولوژیک و مؤثر بتوانید بهترین استفاده را نمایید.

دکتر حسین ارباب زاده

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *