نگاهی به یک همه گیری جهانی
تالیف و گردآوری: دکتر مهرگان محمودی
متخصص بیهوشی و مراقبتهای ویژه؛ فلوشیپ دردهای مزمن از دانشگاه تورنتو
در اواخر سال 2019 میلادی ویروس SARS COV-2 به عنوان عامل بروز بیماری حاد تنفسی در شهر ووهان چین شناسایی شده و در ماه فوریه سال 2020 سازمان بهداشت جهانی این بیماری را با عنوان COVID-19(Corona Virus disease 2019) نامگذاری کرد.
در حال حاضر و تا زمان نگارش این مقاله بیش از ۶ میلیون بیمار با تشخیص قطعی این بیماری در سراسر جهان شناسایی شدهاند. اتفاقی که به اعلام وضعیت اضطراری توسط سازمان بهداشت جهانی در اواخر ژانویه 2020 و اعلام شرایط پاندمی در ماه مارس 2020 منجر شد. در اینجا نگاهی اجمالی خواهیم داشت به مهمترین پرسشهای مرتبط با این بیماری؛ البته با ذکر این نکته که داده های علمی مرتبط با این بیماری روز به روز در حال تغییر هستند و در نتیجه آنچه در این نوشتار میخوانید برمبنای آخرین اطلاعاتی است که تا زمان تنظیم این متن به روزرسانی شدهاند.
عامل بیماری چیست؟
با بررسی ژنوم و آنالیز فیلوژنیک مشخص شد که عامل بیماری COVID-19، یک کرونا ویروس از خانواده بتا کرونا ویروسها و از همان زیرگروه ویروس سارس است و از گیرنده ACE-2 برای ورود به سلول استفاده میکند. نزدیکترین اعضا خانواده این کرونا ویروس، دو ویروس آلوده کننده خفاشها هستند ولی هنوز دقیقا مشخص نشده که این ویروس به طور مستقیم از طریق خفاش به انسان منتقل میشود و یا میزبان حدواسطی هم وجود دارد. همچنین در بررسیهای بیشتر مشخص شد که دو گروه SARS-COV 2 وجود دارد. سوش L که هفتاد درصد موارد را شامل شده و عمدتا در روزهای نخست پاندمی در چین شناسایی شد. این همان سوشی است که در شهر ووهان بیشتر از سایر شهرهای چین دیده شده است. سوش دوم سوش S است که سی درصد موارد را شامل شده و هنوز اهمیت بالینی این سوش مشخص نیست.
توزیع جغرافیایی بیماری چگونه است؟
تاکنون بیش از ۶ میلیون مورد بیماری گزارش شده و البته این میزان و توزیع آن مرتبا توسط سازمان بهداشت جهانی به روز رسانی میشود. بروز بیماری در تمام قاره ها به جز قطب جنوب گزارش شده است.
راههای انتقال کدام است؟
هنوز درک کاملی از راههای انتقال وجود ندارد. در ابتدای شیوع بیماری در شهر ووهان، بیماران به طور مستقیم با بازارهای فروش ماهی و حیوانات زنده ارتباط داشتند ولی با گذشت زمان راه اصلی انتقال بیماری از فرد به فرد و از طریق قطرات تنفسی صورت گرفت(مشابه آنفولانزا). در این نوع انتقال به هنگام سرفه، عطسه و یا صحبت کردن فرد مبتلا، ویروس از طریق این قطرات منتشر شده و به طور مستقیم روی غشا مخاطی فرد مقابل مینشیند یا بروی سطوح قرار گرفته و در صورت تماس با این سطوح و سپس لمس چشم، بینی یا دهان انتقال صورت میگیرد. طبق اطلاعات فعلی قطرات تنفسی بیش از 2 متر جابجا نشده و به نظر نمیرسد که بتوانند مدت طولانی در هوا باقی بمانند. گرچه اخیرا گزارشهایی مبنی بر باقی ماندن قطرات آئروسل(که به طور آزمایشی در هوا قرار داده شده بود) به مدت 3 ساعت مشاهده شده است و با توجه به نامشخص بودن کامل مسیر انتقال، توصیه میشود کلیه راهکارهای پیشگیری انتقال تنفسی به طور جدی رعایت شوند.
ویروس در نمونههای خون، مدفوع و مایع منی نیز یافت شده است ولی هنوز به نظر نمیرسد مسیر اورال – فکال از راههای انتقال باشد. هرچند ویروس در جریان خون یافت میشود ولی انتقال بیماری از طریق انتقال خون و فراوردههای آن و یا استفاده از سوزن و سرنگ مشترک گزارش نشده است.
بیماری تا چه مدت قابل سرایت است؟
هنوز اطمینان از طول دوره سرایت وجود ندارد و بیشتر داده ها بر اساس یافتن ویروس در نمونههای تنفسی – حلقی استوار است. البته یافتن ویروس الزاما دلیلی بر سرایت پذیری آن نیست. میزان RNA ویروسی در نمونه های دستگاه تنفسی فوقانی در زمان شروع علایم، بالاتر از مراحل پیشرفته بیماری است که احتمالا به این معنی است که میزان سرایت بیماری در مراحل ابتدایی بیماری بالاتر از مراحل پیشرفته آن است. بر اساس یکی از مطالعات انجام شده، سرایت پذیری تقریبا 3/2 روز قبل از شروع علایم آغاز شده و 7/0 روز قبل از بروز علایم به حداکثر می رسد. این میزان 7 روز پس از ظاهر شدن علایم کاهش پیدا می کند.
میزان انتقال از بیمار علامت دار بسته به محل مورد مطالعه و اقدامات کنترل عفونت در آن منطقه متفاوت است. بر اساس مطالعه مشترک بین سازمان بهداشت جهانی و چین، میزان انتقال بیماری بین یک تا پنج درصد گزارش شده است. در سنگاپور انتقال بیماری در دوره کمون 4/6 درصد گزارش شده است. البته برای برآورد دقیق تر به تستهای سرولوژیک تکمیلی نیاز است.
لازم به ذکر است که هنوز مشخص نیست بیماری یک فرد مبتلا تا چه مدتی سرایت می کند و به نظر می رسد که این امر مرتبط با شدت ابتلا باشد. در یک مطالعه، از بیماران مبتلا به نوع خفیف بیماری پس از ده روز مجددا برای RNA ویروس نمونهگیری صورت گرفت که در نود درصد موارد نتیجه این آزمایش منفی گزارش شد. این در حالی است که در بیماران مبتلا به انواع شدیدتر بیماری، نمونه ها برای مدت طولانیتری مثبت گزارش شده بودند. قابل ذکر است که ضرورتا یافتن RNA ویروس به معنای یافتن ویروس بیماریزا نیست و شاید بتوان آستانهای از RNA ویروسی تعریف کرد که کمتر از آن بیماریزایی نادر باشد.
آیا پس از ابتلا ایمنی ایجاد میشود؟
در افرادی که مبتلا میشوند آنتی بادی ضد ویروس ساخته شده و نتایج اولیه بیانگر تاثیر محافظتی این آنتیبادی است هرچند مطالعات تکمیلی برای تایید این مساله ضروری است. البته هنوز مشخص نیست که آیا تمام بیماران این پاسخ ایمنی را نشان میدهند یا نه و اینکه این پاسخ تا چه مدتی در بدن بیماران باقی مانده و ایمنی لازم را ایجاد میکند. در بعضی مطالعات از یافتههای مذکور استفاده کرده و از پلاسمای فرد بهبودیافته که حاوی آنتی بادی ضد ویروسی است برای کمک به بهبود علایم بیماران با علایم حاد استفاده کردهاند. در حال حاضر FDA به صورت اضطراری، استفاده از تستهای آنتی بادی ضدآنتی بادی علیه SARS-COV-2 را در سرم یا پلاسما مورد تایید قرار داده است. در صورتی که شواهد، وجود اثرات ایمنی زایی این آنتی بادیها را تایید کند، این تستها ابزار مهمی در شناسایی ایمنی جمعیت و شناسایی افراد با ریسک پایین ابتلای مجدد خواهند بود.
خطر سرایت بیماری چقدر است؟
خطر سرایت بیماری بستگی به نوع و مدت تماس، استفاده از روشهای پیشگیری، عوامل فردی(مانند تعداد ویروسهای موجود در ترشحات تنفسی) و چندین عامل دیگر بستگی دارد. عفونتهای ثانویه غالبا در تماسهای خانگی، مراکز بهداشتی فاقد امکانات محافظتی، مراکز مراقبت طولانی مدت و حضور در محیطهایی با تماسهای نزدیک مثلا کشتیهای تفریحی گزارش شده است. بر اساس مطالعات مشترک بین سازمان بهداشت جهانی و چین، میزان عفونتهای ثانویه در مکانهای مختلف در بین دهها هزار نفر بیمار مبتلا به COVID-19 تایید شده، بین یک تا پنج درصد است که غالب این موارد در تماسهای خانگی و با میزان ابتلا سه تا ده درصد گزارش شده است.
محیط اطراف تا چه مدت آلوده است؟
ویروس میتواند روی سطوح مختلف قرار گرفته و از طریق تماس با دستها به مخاط چشمان، بینی یا دهان منتقل شود. هنوز به طور دقیق میزان و اهمیت این روش انتقال مشخص نشده است. به نظر میرسد عمدتا مکانهایی با تراکم بالای ویروس مثل منزل افراد مبتلا و یا مراکز بهداشتی درمانی منجر به انتشار بیماری میشوند. در سنگاپور، در اتاق بیماران مبتلا به نوع خفیف بیماری، نمونهگیری از سطوح مختلف(دستگیره در، کلید برق، تخت، پنجره و…) صورت گرفت که همگی به RNA ویروس آلوده بودند. در عین حال به دنبال ضدعفونی روتین با سدیم دی کلرو ایزوسیانات هیچ گونه آلودگی در نمونهها یافت نشد. بر اساس رفتار سایر ویروسهای خانواده کرونا، ویروس میتواند بین 6-9 روز در روی سطوح مختلف زنده بماند. استفاده از مواد ضدعفونی کننده مثل الکل اتیلیک 62-71 درصد میتواند در عرض یک دقیقه ویروس را غیرفعال کند.
حیوانات چه نقشی در انتقال COVID-19 ایفا میکنند؟
به نظر میرسد SARS-COVID-2 از طریق یک حیوان به انسان منتقل شده باشد ولی در حال حاضر شواهدی مبنی بر انتقال بیماری از حیوانات به انسان وجود ندارد. البته ابتلای حیوانات به طور طبیعی یا آزمایشگاهی گزارش شده و موارد نادری از مبتلا شدن علامتدار گربه از انسان و ابتلای بدون علامت سگ از انسان دیده شده است. حتی در مواردی ابتلای گربه از گربه مبتلا دیده شده است. در حال حاضر هنوز ابتلا پرندگان و خو کها به این بیماری دیده نشده است. با توجه به احتمال ابتلای حیوانات خانگی از انسان، توصیه می شود افراد مبتا در طول دوران ایزولاسیون 14 روزه نه تنها با اعضای خانواده بلکه با حیوانات خانگی نیز تماس نداشته باشند. البته هنوز ابتلای انسان از حیوانات خانگی گزارش نشده است.
آیا امکان ابتلا پس از بهبودی وجود دارد؟
در بعضی مطالعات در بیمارانی که به COVID-19 مبتلا شده بودند، پس از بهبودی و دو تست منفی، تست Reverse Transcriptase Polymerase chain Reaction/RT-PCR مجددا مثبت اعلام شد. البته این تست مثبت با فاصله کوتاهی از دو تست منفی گرفته شده و با تشدید علایم بالینی همراه نبود و به نظر نمیرسد که نشانه ابتلای مجدد باشد.
دوره کمون بیماری چقدر است؟
پس از تماس با ویروس، طرف مدت 14 روز علایم بیماری ظاهر میشود و البته در اکثر موارد این دوره بین 4-5 روز است.
میزان شدت علایم بالینی و مرگ و میر بیماران چقدر است؟
81 درصد بیماری خفیف؛ بدون ابتلا به پنومونی یا همراه با علایم خفیف پنومونی
14 درصد بیماری شدید؛ همراه با تنگی نفس، هایپوکسی و افت اکسیژن خون و یا درگیری بیش از 50 درصد از نسج ریه در مطالعات رادیولوژیک ظرف مدت 24-48 ساعت
5 درصد موارد بحرانی؛ با نارسایی شدید تنفسی، شوک یا از کار افتادن ارگانها
میزان مرگ و میر به طور کلی 3/2 درصد گزارش شده است و هیچ موردی از مرگ در موارد غیربحرانی مشاهده نشده است. البته میزان مرگ و میر در کشورهای مختلف بر اساس مشخصات دموگرافیک عفونت و متوسط سن بیماران متفاوت است.
چه عواملی باعث تشدید علایم بیماری میشوند؟
افراد با هر شرایط سلامتی و از هر گروه سنی ممکن است به نوع شدید بیماری مبتلا شوند ولی این بیماری بیشتر در بالغین و سالمندان با بیماری زمینهای به صورت شدید ظاهر میشود. بیماریهای زمینهای که با میزان بالاتری از مرگ و میر همراه هستند عبارتند از: بیماریهای قلبی عروقی؛ دیابت ملیتوس؛ هایپرتنشن؛ بیماریهای مزمن ریوی؛ سرطان؛ بیماریهای مزمن کلیوی و چاقی.
اصولا افزایش سن با افزایش ریسک مرگ و میر همراه است به گونهای که درصد مرگ در افراد 70 تا 79 سال هشت درصد و در سالمندان بالای 80 سال پانزده درصد گزارش شده است در حالی که این میزان در کل جمعیت مبتلایان 3/2 درصد برآورد شده است.
در کودکان معمولا بیماری به صورت بیعلامت و یا درمواردی با علایم خفیف همراه است گرچه موارد شدید درگیری ریوی نیز گزارش شده است.
در آمار گردآوری شده در چین، ایتالیا و آمریکا، میزان مرگ و میر در مردان به میزان قابل توجهی بیشتر از زنان بوده است. همچنین در آمریکا میزان مرگ و میر در سیاهپوستان و لاتین تبارها به وضوح بالاتر بوده است که احتمالا با وضعیت اجتماعی-اقتصادی این گروهها مرتبط است.
یافتههای آزمایشگاهی مرتبط با پروگنوز بیماری چه مواردی را شامل میشوند؟
لنفوپنی – افزایش آنزیمهای کبدی – افزایش LDH – افزایش شاخصهای التهابی مثل CRP و فریتین – افزایش D-Dimer(more than 1 mcg/ml) – افزایش PT – افزایش تروپونین – افزایش CPK – درگیری حاد کلیوی.
چه بیمارانی بدون علامت هستند؟
هنوز میزان دقیق درصد بیماران بدون علامت مشخص نیست ولی بر اساس یافتههای فعلی این میزان قاعدتا باید درصد بالایی داشته باشد. در یک کشتی تفریحی که تقریبا از تمام مسافران تست گرفته شد، حدودا نیمی از بیماران با پاسخ تست مثبت فاقد علامت بودند. در مطالعه دیگری روی زنان باردار شهر نیویورک، در 88 درصد مواردی که پاسخ تست مثبت بود، بیماران بدون علامت بودند. البته در مطالعات پاراکلینیکی، 50 درصد بیماران بدون علامت در سی تی اسکن ریه نمای تیپیک درگیری ریوی را نشان داده و 20 درصد نیز تظاهرات آتیپیک درگیری ریوی را بروز میدادند.
علایم بالینی COVID-19 چیست؟
شایعترین علامت ابتلا به پنومونی است که به صورت تب، سرفه، تنگی نفس و درگیری دوطرفه ریه در تصویربرداری خود را نشان میدهد. سایر نشانهها این موارد را شامل میشوند: درگیری سیستم تنفسی فوقانی، درد عضلانی، اسهال و تغییرات حس چشایی و بویایی. هیچ یک از این علایم اختصاصی COVID-19 نبوده و در سایر عفونتهای تنفسی ویروسی نیز مشاهده میشوند. اما شروع تنگی نفس چند روز پس از بروز علایم اولیه ما را به این بیماری مشکوک میکند. بر اساس مطالعات پزشکان چینی میزان شیوع علایم بیماری به این شرح است:
تب :99 درصد – خستگی : 70 درصد – سرفه خشک: 59 درصد – بیاشتهایی: 40 درصد – درد عضلانی: 35 درصد – تنگی نفس: 31 درصد – خلط: 27 درصد
ممکن است تب در همان ابتدای بیماری ظاهر نشود و یا میزان آن کم باشد(کمتر از 38 درجه سانتیگراد) ولی در طول دوره بیماری به تدریج ظاهر میشود. در آمار کشور ایتالیا، تغییرات حس چشایی و بویایی شایع بود به شکلی که در بین 202 بیمار، 64 درصد تغییرات شامه و ذائقه گزارش شده که 24 درصد آنها تغییرات شدید بودهاند.
گاه علایم گوارشی(بیاشتهایی، اسهال و…) نخستین علامت بیمار بوده و میزان شیوع آن 18 درصد گزارش شده است. از دیگر علایم میتوان به سردرد، گلودرد، آب ریزش بینی و کانجکتیویت اشاره کرد. علایم پوستی ( نظیر کهیر یا توده های قرمز و بنفش در نوک انگشتان مشابه سرمازدگی و واسکولیت) به ندرت در کودکان و نوجوانان گزارش شده است.
سیر و پیشرفت بیماری چگونه است؟
بیماران علامتدار ممکن است دچار نوع خفیف، شدید یا بحرانی بیماری شوند. گاه بیماری با علایم خفیف ظرف یک هفته(بطور متوسط پنج روز پس از شروع علایم) دچار علایم شدید تنفسی میشود. سندرم زجر تنفسی یا Acute Respiratory Distress Syndrome/ARDS از عوارض ناگوار بیماری شدید است و با فاصله کوتاهی پس از شروع تنگی نفس ظاهر میشود. در یک مطالعه در چین، ARDS در 41 درصد بیماران بستری در بیمارستان ظاهر شد که این امر با سن بالاتر از 65 سال، دیابت و فشار خون بالا مرتبط بود. از دیگر عوارض بروز آریتمی، درگیری حاد قلبی و شوک است. مواردی از قبیل ترومبوآمبولی، آمبولی ریوی و سکته مغزی نیز گزارش شده است.
طبق یافتههای سازمان بهداشت جهانی، بهبودی در موارد خفیف ظرف دو هفته و در موارد شدید پس از 3-6 هفته اتفاق میافتد.
یافتههای رادیولوژیک چه مواردی را شامل میشوند؟
از یافتههای شایع در رادیولوژی ریه، تراکم و نمای شیشه مات(ground glass) به صورت دوطرفه در محیط ریهها است که غالبا در لوبهای تحتانی مشاهده میشود. درگیری ریوی با پیشرفت بیماری افزایش پیدا میکند به شکلی که در روزهای 10-12 به حداکثر شدت میرسد و گاهی با افیوژن پلورال و لنفادنوپاتی همراه است. یافتههای سی تی اسکن ریه نسبت به رادیوگرافی حساسیت بیشتری دارند ولی هیچکدام مشخصهای که باعث اثبات یا رد بیماری باشد را نداشته و طبق نظر آکادمی رادیولوژی آمریکا، کاربرد تصویربرداری بیشتر در مدیریت درمان بیماران بستری است. در مطالعات مختلف در کشورهای چین و آمریکا، میزان حساسیت و ویژگی سی تی اسکن ریه متغیر گزارش شده است. نکته جالب اینکه گاهی حتی در بیمارانی که هنوز تست RNA ویروس آنها مثبت نشده، یافتههای اسکن ریه قابل مشاهده است. توجه داشته باشید که بیماران پس از بهبودی هم ممکن است تا مدتها در رادیوگرافی ریه، یافتههای غیرطبیعی داشته باشند.
در چه مواردی باید به وجود بیماری شک کنیم؟
در مواردی که فرد دچار تب شود و یا علایم درگیری تنفسی داشته باشد(مثل سرفه یا تنگی نفس) باید احتمال ابتلا به COVID-19 را در نظر گرفت. از دیگر علایم مهم میتوان به درد عضلانی، اسهال و تغییرات حس چشایی و بویایی اشاره کرد. البته این علایم در بیماریهای ویروسی دیگر نیز مشاهده میشوند ولی همراهی آنها با علایم زیر احتمال ابتلا به COVID-19 را تقویت میکند:
- فردی که ظرف 14 روز گذشته در محلی که انتقال COVID-19 بصورت جمعی دیده شده است سکونت داشته و یا از این محل مسافرت داشته است.
- فردی که در 14 روز گذشته با فردی که مشکوک به COVID-19 بوده یا با موارد اثبات شده بیماری ارتباط نزدیک کمتر از 2 متر داشته است. این مورد برای کادر درمانی مراکز بهداشتی نیز مد نظر قرار میگیرد. این ارتباط در بازه زمانی طولانی و بدون استفاده از وسایل حفاظتی شخصی(PPE) اتفاق افتاده یا اینکه فرد در تماس مستقیم با ترشحات عفونی بوده است.
توصیه میشود فرد مشکوک به COVID-19 که نیاز به اقدامات اورژانسی ندارد، پیشاپیش با مراکز بهداشتی تماس بگیرد. بسیاری از این بیماران از طریق تماس تلفنی مورد مشاوره قرار میگیرند. تشخیص قطعی فقط از طریق آزمایش میکروبیولوژیک امکانپذیر است. البته ضرورت انجام آزمایش در مناطق مختلف با توجه به در دسترس بودن امکانات آزمایشگاهی متفاوت است. به عنوان مثال در آمریکا مرکز CDC اولویتهای آزمایشی را به این صورت تعریف کرده است: برای بیماران بستری در بیمارستان با تشخیص مشکلات تنفسی شدید، در کارکنان مراکز بهداشتی با بیماری علامتدار و نیز در افرادی که دچار بیماری علامتدار بوده و واجد ریسک فاکتورهای بیماری شدید هستند.
تشخیص قطعی یا تشخیص میکروبیولوژیک چیست؟
تشخیص از طریق یافتن RNA ویروس SARS-COV-2 به روش RT-PCR صورت میگیرد. البته آزمونهای متعددی در سراسر دنیا وجود دارند که به دنبال شناسایی کپسول هسته(N)، پوشش خارجی(E)، اسپایکها(S) یا RNA پلیمراز هستند.
نمونهگیری از طریق سواب(اپلیکاتور) در فضای حلقی، پشت بینی یا دهان و یا از ترشحات داخل بینی صورت میگیرد. اگر خلط وجود داشته باشد از آن هم میتوان نمونهبرداری کرد. در آمریکا، FDA اجازه استفاده از آزمایشهای داخل منزل را نیز صادر کرده است. در این آزمایش پس از جمع آوری نمونه توسط افراد، نمونه توسط پست برای آزمایشگاه ارسال میشود.
مثبت شدن آزمایش RT-PCR برابر است با تشخیص قطعی، هرچند در بعضی موارد نتیجه آزمایش ممکن است منفی کاذب باشد. در این مواقع، در صورتی که علایم بالینی قویا به نفع ابتلا به بیماری باشند، توصیه میشود آزمایش مجددا انجام شود. سازمان بهداشت جهانی توصیه میکند در این شرایط نمونهبرداری از مجاری تنفسی تحتانی انجام شود.
هنوز دقت آزمایشهای تست ویروسی مشخص نشده است و حساسیت این آزمایشها به نوع RT-PCR ، نوع و کیفیت نمونه برداشت شده و مدت زمان سپری شده از شروع علایم بیماری بستگی دارد. در مطالعهای در چین، 29 درصد بیماران در آزمایش اولیه، نتیجه منفی داشتند ولی در آزمایشهای بعدی نتیجه آزمایش مثبت اعلام شد.
احتمال مثبت شدن آزمایش با نمونههای مجاری تنفسی فوقانی در مراحل اولیه بیماری بیشتر است. در یک مطالعه نمونهها در روزهای یکم تا سوم بیش از 90 درصد مواقع مثبت بودند در حالی که در روز ششم کمتر از 80 درصد و بعد از روز چهاردهم کمتر از پنجاه درصد آزمایشها مثبت اعلام شدند.
آیا تستهای سرولوژیک کاربرد دارند؟
تستهای سروولوژیک برای شناسایی آنتی بادی ضد ویروس به کار میروند. این آنتی بادیها در مراحل پیشرفته بیماری مثبت میشوند و برای تشخیص زودرس ارزش چندانی ندارند. آنتی بادی IgM حدود 12 روز پس از شروع بیماری و آنتی بادی IgG بعد از 14 روز مثبت میشوند. از طرفی امکان پاسخ مثبت کاذب نیز وجود دارد که به علت وجود آنتی بادیهای ضد کرونا ویروسهای غیر از SARS-COV-2 است. هنوز مشخص نیست که وجود این آنتی بادیها ایمنی مناسبی بر علیه بیماری ایجاد میکند یا خیر. در مناطقی که آنفولانزا شایع است، توصیه میشود تست آنفولانزا هم انجام شود تا مدیریت درمان به نحو مناسبتری صورت گیرد. البته به ندرت امکان ابتلا همزمان آنفولانزا و کرونا ویروس وجود دارد.
مدیریت درمان چگونه است؟
در بیماران بدون علامت و یا مبتلا به فرم خفیف بیماری(تب، سرفه، درد عضلانی بدون وجود تنگی نفس) توصیه به ایزولاسیون در منزل است. در این بیماران هدف پیشگیری از ابتلا دیگران است. در این شرایط علایم به دقت تحت نظر گرفته میشوند تا در صورت تشدید علایم بیمار به سرعت بستری شود.
در بیماران بستری، جدا از پیشگیری از انتقال بیماری به دیگران، بیمار به صورت ساپورتیو تحت درمان قرار میگیرد که شامل تجویز اکسیژن و در صورت نیاز تهویه مکانیکی در بیماران مبتلا به نارسایی تنفسی حاد است. در حال حاضر FDA به صورت اضطراری داروی رمدسیویر(Remedesivir) را مورد تایید قرار داده است. این دارو در بزرگسالان و کودکان مبتلا و بستری در بیمارستان که تحت حمایتهای تنفسی قرار گرفته اند، تجویز میشود. هنوز یافتههای قطعی مبنی بر مکانیسم اثر این دارو یافت نشده ولی تجویز آن به وضوح طول مدت بستری را کوتاه کرده و در مواردی میزان مرگ و میر را کاهش می دهد. همچنین از طریق صلیب سرخ دسترسی به پلاسمای افراد بهبودیافته و تجویز آن به بیماران بسیار بدحال در مطالعات بالینی دیده شده که بعضا نتایج مطلوبی به دنبال داشته است.
روشهای پیشگیری از انتقال بیماری در جامعه کدام است؟
در مناطقی که ابتلا و انتقال در جامعه وجود دارد توصیه میشود فاصلهگذاری اجتماعی رعایت شود. حتی المقدور افراد در منزل مانده و در صورتی که ناچار به ترک منزل باشند، فاصله بیش از دو متر از دیگران را رعایت کنند.
به همه مردم توصیه میشود دستان خود را به ویژه پس از تماس با سطوح در محیط خارج از منزل بشویند. در شرایطی که دسترسی به آب و صابون وجود نداشته باشد، میتوان از ضدعفونی کنندههای دست حاوی الکل بیشتر از 60 درصد استفاده کرد.
نکته مهم دیگر رعایت بهداشت تنفسی شامل ممانعت از پخش شدن ذرات عطسه و سرفه در محیط اطراف است. توصیه بعدی عدم لمس صورت به ویژه چشمان، بینی و دهان است به گونهای که حتی انجمن افتالمولوژی آمریکا توصیه کرده در این مقطع زمانی از کانتکت لنز استفاده نشود زیر استفاده از این لنزها احتمال آلودگی چشمها را افزایش میدهد.
مساله بعدی تمیز کردن سطوح و ضدعفونی کردن آنها به طور مرتب و مکرر است.
آیا استفاده از ماسک ضرورت دارد؟
دستورات استفاده از ماسک در کشورهای مختلف متفاوت است ولی سازمان بهداشت جهانی در افراد بیعلامت استفاده از ماسک را توصیه نکرده است زیر اثر حفاظتی آن چیزی فراتر از سایر اصول پیشگیری نیست. در عین حال با توجه به محدودیت تولید ماسک، اولویت استفاده از ماسک برای کارکنان سیستم بهداشتی درمانی است. در آمریکا، CDC در اوایل ماه آوریل استفاده از ماسکهای پارچهای در فضاهای عمومی را توصیه کرده است. کاربرد استفاده از ماسک جهت پیشگیری از انتقال عفونت از فرد مبتلا به فرد سالم است به شکلی که اگر فرد سالم ماسک داشته باشد و در معرض فرد بیمار بدون ماسک قرار گیرد این ماسک به هیچ وجه اثر حفاظتی نخواهد داشت و نمیتواند جایگزین قوانین فاصله گذاری اجتماعی، شستشوی دستها و عدم لمس صورت باشد.
مدیریت افراد بدون علامت که در معرض آلودگی بودهاند چگونه است؟
در مناطق با شیوع بالای SARS-COV-2 کلیه افراد موظف به فاصله گذاری اجتماعی(حفظ بیش از دو متر فاصله با دیگران در امکان اجتماعی) و ماندن در منزل هستند. CDC توصیه میکند در افرادی که به تازگی از سفر بین المللی برگشته و یا تماس نزدیک با فرد مبتلا داشتهاند:
- به مدت 14 روز خود را در منزل قرنطینه کرده و دست کم 2 متر با سایر اعضای خانواده فاصله داشته باشند
- با افراد با بیماریهای زمینهای و مستعد ابتلا به انواع شدید بیماری COVID-19 تماس نداشته باشند.
- روزانه دو بار از جهت درجه حرارت، سرفه و تنگی نفس مورد بررسی قرار گیرند و در صورت بروز این علایم در خانه بمانند، از دیگر اعضا خانواده فاصله بگیرند و با کارکنان بهداشتی منطقه خود تماس حاصل کنند.
روشهای درمانی چه مواردی را شامل میشود؟
درمانهایی که تا به امروز توسط تیمهای مختلف در بیمارستانهای سراسر جهان به صورت آزمایشی مورد استفاده قرار گرفته به شرح زیر هستند:
- درمانهای ضد ویروسی شامل lopinavir، ritonavir، اینترفرون و در مواردی darunavir، cobicistat، favipiravir و رمدسیویر که به نظر میرسد شدت علایم و طول مدت بیماری را کاهش میدهند.
- گلوکوکورتیکوئیدها محدود به بیماران بسیار بدحال و در شرایط بحرانی بوده که البته معیارهای مشخصی دارد که برمبنای علایم بالینی، یافتههای آزمایشگاهی، رادیولوژیک و سی تی اسکن تعیین میشوند.
- روشهای مختلف تهویه مکانیکی و اکسیژن رسانی به همراه تکنیکهای مختلف افزایش کارآیی عملکرد ریوی و وضعیت خوابیده روی شکم
- روش ECMO (Extra Corporal Membrane Oxygenation) که در موارد عدم موفقیت تهویه مکانیکی و بیماران بسیار بدحال مورد استفاده قرار گرفته است و البته ریسک اختلالات انعقادی با این روش از عوارض جانبی شناخته شده است.
- پلاسما تراپی با پلاسمای بیماران بهبودیافته که حاوی آنتیبادیهای ضد ویروسی است و با هدف درمان بیماران به روش ایمنی پسیو در بعضی مطالعات و مراکز انجام شده است.
- پیوند ریه که البته به ندرت این درما در موارد عفونت حاد توصیه میشود ولی به عنوان یک درمان بالقوه در بیماران با شرایط بحرانی مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
واکسن مناسب چه زمانی تولید خواهد شد؟
به منظور تایید کارایی واکسن و تولید انبوه آن باید آزمونهای پیش بالینی روی حیوانات و نیز سه مرحله آزمون روی انسانها صورت پذیرد. این امر بین 12 تا 18 ماه به طول خواهد انجامید. همچنین به تازگی دانشمندان به تاثیر ایمنی واکسن بیماری سل (Bacillus Calmette–Guérin/BCG) در پیشگیری از ابتلا به COVID-19 پی بردهاند. در همین زمینه مطالعات کارآزمایی بالینی متعددی در جریان است که کارکرد آن به ویژه در کارکنان بهداشتی مورد ارزیابی قرار گیرد. به نظر میرسد ایمنی BCG منجر به واکنش ایمنی غیراختصاصی در بدن میشود و این امر اثر حفاظتی در مقابل سایر ارگانیسمهای مایکوباکتریال از جمله ویروسها خواهد داشت. سازمان بهداشت جهانی توصیه میکند که تا زمان مشخص شدن نتایج تکمیلی این مطالعات از واکسیناسیون BCG به منظور ایجاد ایمنی بر علیه COVID-19 اجتناب شود.
طراحی و تولید واکسن فرآیندی بسیار زمانبر است به گونهای که آخرین واکسن مورد تایید مربوط به بیماری ابولا بود که 43 سال پس از شناسایی این ویروس مرگبار تولید شد. به طور متوسط هر ده سال، واکسن جدیدی مورد تایید و استفاده قرار میگیرد ولی امید است که با توجه به شدت همهگیری و اهمیت پیشگیری، روند ساخت واکسن تسریع شود.
در حال حاضر ده واکسن برعلیه ویروس SARS-COV-2 در مراحل کارآزمایی بالینی قرار دارند و محققین دانشگاه آکسفورد و شرکت داروسازی آسترا زنکا (AstraZeneca) امیدوارند نتایج فاز نخست این مطالعه را تا تابستان 2020 منتشر کنند. بسیاری از متخصصان بیماریهای عفونی معتقدند، دست کم 18 ماه زمان برای بهرهبرداری موفق اولین واکسن لازم است ولی عده قلیلی از متخصصین خوشبین هستند که این امر تا پایان سال 2020 محقق شود.