دکتر حسین ارباب زاده
ارتودونتیست
با پیشرفت علم و تکنولوژی، دسترسی شرکتها و لابراتوارهای مختلف در سراسر جهان به فناوری طراحی و ساخت الاینرهای شفاف(clear aligners) بیشتر شده و مقبولیت و گسترش این طرح درمان نوین ارتودونتیک نیز افزایش یافته است. بدلیل اینکه این پلاکها و الاینرها، شفاف بوده و دیده نمیشوند، از لحاظ استتیک کاملا به سیستمهای ثابت رایج برتری دارند. فرآیند درمانی آن هم تقریبا ساده و chair time آن نیز کم است. همین مساله موجب شده است که هم دندانپزشکان و ارتودونتیستها و هم بیماران به این نوع الاینرها توجه بیشتری داشته باشند. در این نوشتار نگاهی اجمالی به این الاینرها خواهیم داشت.
الاینرهای شفاف چطور استفاده میشوند؟
روند کلی درمان با الاینرهای شفاف با قالبگیری از بیمار و یا اسکن داخل دهانی شروع میشود. قالبها و یا اسکن به لابراتوار ارسال شده و پس از آن تکنیسین به کمک نرمافزار طرح درمان سه بعدی را فراهم میکند و به دندانپزشک پیشنهاد میدهد. تعداد الاینرهای لازم، محل قرارگیری اتچمنتها و نواحیای که احتیاج به اینترپروگزیمال ریداکشن(IPR) دارند نیز در طرح درمان مشخص میشود. بعد از اینکه طرح درمان به تایید دندانپزشک رسید، پرینتهای سه بعدی از مراحل مختلف باز شدن دهان (با توجه به محدودیت حرکات در زمان مشخص) تهیه میشود و الاینرهای شفاف به صورت thermoforming یا pressure forming روی آنها ساخته میشود. الاینرهای ساخته شده برای دندانپزشک ارسال شده و با دستورالعمل پیشنهادی(معمولا هر دو هفته یک پلاک) از بیمار خواسته میشود تا آنها را استفاده و تعویض کنند. در این بین گاهی اتچمنت به دندانها اضافه شده و گاهی نیز بر اساس فرمول پیشنهادی IPR انجام میشود.
اصول بیومکانیک حرکات دندانی در الاینرهای شفاف همان اصول سیستمهای دیگر درمانهای ارتودونتیک است. یعنی فشار موجب تحلیل استخوان و کشش موجب استخوان سازی میشود که برآیند آن حرکت دندانی است.
آیا همه مشکلات ارتودونتیک با الاینرهای شفاف قابل درمان هستند؟
با اینکه شرکتهای مختلف این ادعا را مطرح میکنند که در حال حاضر میتوانند به مانند درمانهای ارتودونسی ثابت بیشتر درمانها را انجام دهند، اما هنوز در بعضیها از درمانها محدودیتهایی وجود دارد. به رغم پیشرفتهای چشمگیر در مسیر ایجاد حرکات بادیلی توسط الاینرها، در درمانهایی که برای تصحیح روابط دندانی و رفع کرادینگ به اکسترکشن دندان نیاز است، دقت الاینرهای شفاف به اندازه درمانهای ثابت رایج نیست و این ادعا در حال حاضر جای سوال دارد.
با توجه به اینکه الاینرها روی دندانها قرار میگیرند قادر به اعمال مقدار بیشتری نیروهای اینتروژن هستند و در نتیجه اینترود کردن دندانها با آنها راحتتر است. در کیسهایی که دیپ بایت هستند و قرار دادن براکت روی دندانهای مندیبولار دشوار است، الاینرهای شفاف گزینههای مطلوبی محسوب میشوند.
انجام حرکات اکستروژن با درمانهای ثابت رایج بسیار سادهتر از الاینرهای شفاف است. با اینکه اتچمنتهای مختلفی برای این حرکات طراحی شده ولی همچنان انجام اکستروژن با الاینرهای شفاف سختتر از درمانهای ارتودونسی ثابت است. در حرکات تیپینگ تفاوت زیادی بین الاینرهای شفاف با دیگر روشهای درمان ارتودونسی وجود ندارد اما انجام حرکات بادیلی و همچنین اکسپنشن فک با الاینرهای شفاف دشوار است. الاینرهای شفاف برای بیماران بزرگسال با کرادینگ که نیازی به اکسترکشن برای اصلاح کرادینگ ندارند اما ترجیح میدهند وسائل ارتودونسی در دهانشان دیده نشود درمانی ایدهآل محسوب میشود. در تاکنون پیشرفتهای زیادی در طراحی اتچمنتها برای اعمال نیروی بهتر و دقیقتر انجام گرفته است و در حال حاضر تحقیقات برای بهینهسازی آنها ادامه دارد.
پیشنیاز درمان با الاینرهای شفاف چیست؟
برای اینکه بتوانیم بهترین طرح درمان را به بیمار ارائه کنیم باید با اصول تشخیصی، بیومکانیک و طرح درمان ارتودونسی آشنایی داشته باشیم. یکی از مشکلات پیش رو دندانپزشکان در استفاده از الاینرهای شفاف، وابستگی کامل به شرکت یا لابراتوار سازنده این نوع پلاکها است که اصولا از آگاهی و علم کافی در زمینه درمانهای ارتودونسی برخوردار نیستند. گاهی تبلیغات به گونهای است که موجب میشود دندانپزشک تصور کند فقط باید قالبگیری کرده، به لابراتوار یا شرکت ارسال کند و از آن طرف وقتی الاینرها را تحویل گرفت صرفا باید اتچمنتها را متصل کرده و دستورالعمل آنها را به بیمار ارائه کند. باید گفت این ذهنیت کاملا اشتباه است.
بیشتر طرح درمانها توسط تکنیسین لابراتوار با راهنمایی نرم افزار و با استفاده از الگوریتمهای مشخصی طراحی میشود. اغلب این تکنیسینها هیچ گونه آشنایی با اصول بیولوژیک، عکس العملهای بافتی و استخوانی و شرایط پریودونتال و سلامتی دندانها ندارند. بنابراین طرح درمان پیشنهادی آنها ممکن است روی انسان قابلیت اجرا نداشته باشد گرچه صد درصد روی نرم افزار و مدلهای مجازی قابل اجرا بوده است.
اگر دندانپزشک با اصول اولیه تشخیص و طرح درمان در ارتودونتیکس آشنایی داشته باشد و بداند عکس العملهای استخوانی و بافتی نسبت به نیروهای اعمال شده به دندانها چگونه است و همچنین محدودیتهای حرکتی دندانها را بشناسد، در این صورت با اطمینان میتواند از الاینرهای شفاف به درستی برای بیماران استفاده کند. دندانپزشک باید بر طرح درمان پیشنهادی لابراتوار نظارت و در تهیه آن مشارکت داشته باشد. پس کلید اصلی در موفقیت درمان با الاینرهای شفاف و بالابردن ضریب موفقیت آن آشنایی با اصول تئوریک ارتودونسی است.
بعنوان مثال در بیشتر موارد برای درمان با الاینرهای شفاف به اینترپروگزیمال ریداکشن نیاز است. هر چند طبق تحقیقات صورت گرفته، برداشتن 3/0- 4/0 میلیمتر از مینای دندان و متعاقب آن استفاده از فلوراید آسیب خاصی به دندان وارد نمیکند، اما گاهی این فواصل که در ابتدای درمان ضروری به نظر میرسیدند در انتهای درمان باقی مانده و باید بسته شوند. بستن این فضاهای کوچک با الاینرها کار دشواری است. بنابراین به خصوص در نواحی خلفی اینترپروگزیمال ریداکشن باید با احتیاط و آگاهی انجام شود.
مثال دیگر اینکه گاهی اوقات قرار دادن تعداد زیادی اتچمنت در ابتدای کار، کنترل درمان را از دست دندانپزشک خارج میکند. اتچمنتها ممکن است کنده شده و وقتی دچار تغییر رنگ شوند ممکن است منظره نازیبایی ایجاد کنند. بنابراین بهتر است اتچمنتهای غیرضروری از طرح درمان حذف شوند که این با افزایش آگاهی و اطلاعات در زمینه اصول درمانهای ارتودونتیک و بیومکانیک مرتبط با آنها امکانپذیر است.
وقتی بیماری با الاینر شفاف برای ویزیت مراجعه میکند، دندانپزشک نباید فقط نقش یک “توزیعکننده پلاک” را ایفا کند بلکه باید کاملا از کارکرد الاینر قبلی اطمینان حاصل کند. دندانپزشک باید فیتنس دستگاه را چک کرده و حتما با نرمافزار و با توجه به مراحله درمانی حرکات مد نظر را کنترل کند.
آیا برندهای مختلف الاینرها با هم متفاوت هستند؟
در هنگام انتخاب برند الاینرهای شفاف باید به چند مساله توجه داشت. نخستین و مهمترین نکته خدمات پس از تهیه و ساخت پلاکها و پشتیبانی علمی و عملی شرکت یا لابراتوار است. بعضی برندها مانند Invisalign و Clear Correct دارای نرمافزارهای پیشرفتهای هستند که بعد از اسکن با دارا بودن الگوریتم بسیار گسترده، طرح درمان اولیه را از آن استخراج کرده و تکنیسین میتواند بر اساس آن طراحی را تکمیل کند. گاهی ارتباط با طراح دشوار است و گاهی طراح که تکنیسین نرمافزار است مشکل دندانپزشک را تشخیص نمیدهد و نمیتوان از آنها پشتیبانی نزدیک و انفرادی را انتظار داشت.
در برخی لابراتوارها طراحی از ابتدا توسط اشخاص صورت میگیرد که خود ارتودونتیست یا دندانپزشک و آشنا با اصول ارتودونتیکس هستند. در این صورت، طراح نه تنها بیشتر مسائل فیزیولوژیک و بیولوژیک را در نظر میگیرد بلکه راحتتر میتواند دندانپزشک را در میانه درمان راهنمایی کرده و به حل مشکلات کمک کند. به عنوان مثال در اونتاریو Perfect Smile که توسط Shaw Lab ارائه میشود از این مزیت مهم برخوردار است.
در حال حاضر اغلب شرکتها و لابراتوارها از متریال مشابه برای ساخت پلاکها استفاده میکنند. بعضی مانند Invisalign اتچمنتهای پیشرفتهتری در اختیار دارند و و به واسطه آنها میتوانند نیروهایی با جهت، مقدار و دامنه متنوعتری را اعمال کنند.
قیمت نیز یکی از فاکتورهای موثر در انتخاب الاینرهای شفاف است. به یاد داشته باشید گران بودن دلیل بهتر بودن نیست و ارزان بودن هم نمیتواند تنها دلیل برای انتخاب باشد. دندانپزشک باید بر اساس دانش و اطلاعات خود بهترین گزینه را انتخاب کند.