کووید 19 و اقتصاد مطب­های دندانپزشکی تورنتو

کووید 19 و اقتصاد مطب­های دندانپزشکی تورنتو

دکتر علیرضا آشوری

در شماره نخست مجله به اثرات کلی پاندمی کووید-19 بر مطب­های دندانپزشکی ایالت اونتاریو اشاره داشتیم. اکنون بنا داریم گوشه­ای از تاثیرات اقتصادی این همه­ گیری جهانی را بر دندانپزشکان تورنتو بزرگ مورد بررسی قرار دهیم. گزارشی که پیش رو دارید حاصل گفتگو و نظرسنجی از چندین دندانپزشک ایرانی شاغل در GTA است که تجمیع این تحقیقات میدانی را در ادامه با شما در میان خواهیم گذاشت.

ا

گر چند صنعت و تجارت خاص نظیر خرید و فروش اینترنتی و صنایع تهیه مواد شوینده و ضدعفونی کننده را کنار بگذاریم، تقریبا هیچ صنعت و پیشه­ای نیست که از همه­گیری کووید-19 دچار آسیب اقتصادی نشده باشد. گرچه شاید برخی مشاغل به سبب ذات خود آسیب خفیفی از این وضعیت دیده باشند ولی صدمات اقتصادی بیماری جهانی کرونا بر اقتصاد چنان سهمگین بوده که به ورشکستگی کامل بسیاری از مشاغل و بیکاری میلیون­ها نفر انجامیده است. حرفه دندانپزشکی به عنوان یک رشته پزشکی خدماتی، جدا از سایر مشاغل خدماتی نبوده و دندانپزشکان درجات مختلفی از آسیب اقتصادی را در این مدت تجربه کرده­اند.

اغتشاش کامل

در نخستین روزهای بسته شدن مطب­های دندانپزشکی و محدود شدن عملکرد دندانپزشکان به انجام درمان­های اورژانس، یک سردرگمی و اغتشاش کامل در صنف دندانپزشکی ایجاد می­شود. اتفاقی که البته محدود به دندانپزشکان نبوده و به طور عام کل جامعه را متاثر کرده بود. هیچکس به درستی نمی­دانست باید چه کند و چه رویکردی را در قبال بیماری کووید-19 در پیش بگیرد. بسیاری از دندانپزشکان متاثر از التهاب فراگیر جامعه به صورت احساسی به خرید لوازم و تجهیزاتی اغلب گرانقیمت رو آوردند که بعد از مدتی مشخص شد چندان مفید نیستند. از طرف دیگر گایدلاین­های متنقاض RCDSO هم مزید بر علت شد تا بسیاری از دندانپزشکان ساختار اتاق­های کار را تغییر دهند.

تعدیل نیروها

تعطیلی ناخواسته کلینیک­های دندانپزشکی اما یک پیامد بسیار مهم دیگر نیز در بر داشت. بسیاری از کلینیک­های دندانپزشکی در موقعیتی نامشخص و فاقد قطعیت دست به تعدیل نیروهای خود زده و تعداد قابل ملاحظه­ای از دنتال هایجنیست­ها و دستیاران از کار بیکار شدند. مشخص نبودن روند بیماری از یک سو و ترس و وحشت حاکم بر جامعه باعث شده بود هیچکس قادر به پیش­بینی اتفاقات دو سه روز بعدی هم نباشد. در نتیجه حفظ نیروهای کلینیک هیچ گونه توجیه اقتصادی در بر نداشت.

افت درآمد

معلق شدن فعالیت مطب­های دندانپزشکی و قطع شدن درآمد دندانپزشکی بیش از همه برای دندانپزشکان اسوشیت اتفاق افتاد. با محدود شدن پذیرش بیماران به درمان­های اورژانس طبیعی بود که برخی از صاحبان کلینیک­ها ترجیح بدهند خودشان بیماران را مداوا کرده و از درآمد حاصل، هزینه­های ثابت کلینیک را جبران کنند تا اینکه بخواهند بخشی از این درآمد را به همکاران دندانپزشک اختصاص دهند.

در مطب­ها و کلینیک­هایی که قبلا با حضور چند دندانپزشک فعال بودند، به خاطر کاهش تعداد دندانپزشکان ورودی بیمارهم به تبع آن کاهش یافته است. پیش از پاندمی در یک مطب 4 دندانپزشک همزمان مشغول به کار بودند ولی در حال حاضر تعداد آنها به دو دندانپزشک کاهش یافته است. به همین ترتیب تعداد بیمارانی که همزمان مداو می­شدند هم کمتر شده و در نتیجه در بسیاری از مطب­ها درآمد کلی کاهش یافته است. از سوی دیگر هزینه­ها نه تنها کمتر نشده بلکه بخاطر ملاحظات کنترل عفونت افزایش هم داشته است. تایم اسکرینینگ، تایم ضد عفونی و تایم خالی بودن اتاق باعث شده زمان دیدن هر بیمار افزایش یابد و در نتیجه در یک تایم مشخص تعداد کلی بیمار کاهش می­یابد. در نهایت می­توان گفت درآمد کلی مطب تا حدود 20 تا 25 درصد کاهش داشته است.

رفتار متناقض بیماران

گرچه برخی مطب­ها با تراکم بالای بیمار در روزهای ابتدایی بازگشایی روبرو بودند، مطب­هایی هم بودند که بخاطر نامشخص بودن ماجرا با افتی بسیار شدید در حد 70 درصد روبرو شده­اند. بیماران هم رفتارهایی متناقض با هم از خود نشان داده­اند. برخی بیماران فقط برای انجام درمان­های واجب و ضروری مراجعه کرده و انجام درمان­های الکتیو را کماکان به تعویق و تاخیر انداختند تا حداقل ممکن در معرض منابع احتمالی ویروس قرار داشته باشند. از سوی دیگر برخی بیماران که احتمال می­دانند قرنطینه سراسری جدیدی در راه باشد به سرعت برای انجام درمان­های الکتیو مراجعه کردند. این که کدام سناریو برای یک مطب اتفاق بیفتد بیش از هر چیزی به موقعیت مطب و بافت فرهنگی غالب بیماران آن مطب بستگی داشت.

مطب­های تخصصی

در ابتدا و در دوران قرنطینه در اوایل پاندمی، در مطبهایی که بصورت تخصصی درمانهای اندو را انجام میدادند تراکم بسیار زیاد بیمار اتفاق افتاد ولی برای سایر متخصصان عملا مطب فعالیت اقتصادی خاصی نداشت. بعد از خاتمه قرنطینه و بازگشایی، تراکم بیمار برای متخصصان اندو کماکان زیاد بود ولی از آن طرف سایر متخصصان نیز در ابتدای بازگشایی با تراکم فراوان بیماران روبرو شدند. تراکمی که کمابیش تا الان ادامه داشته و می­شود گفت تعداد بیماران اگر نسبت به موقع مشابه در سال گذشته افزایش نداشته دست کم افت هم نکرده است. مهمترین علت هم این بوده که بسیاری از این بیماران از ترس اینکه مبادا مجددا یک قرنطینه سراسری برقرار شده و مطبهای دندانپزشکی تعطیل شوند، برای انجام درمان­های خود مراجعه می­کنند. اما بهرحال در ابتدای پاییز کمی از تراکم بیمار در مطب­های دندانپزشکی عمومی کاسته شده و به نظر می­رسد این مساله بزودی در مطب­های تخصصی نیز اتفاق بیفتد.

مطب­های تمیز

یک نکته جالب اما افزایش معنی­دار تعداد بیمار در مطب­هایی است از ابتدا به رعایت کنترل عفونت و اصطلاحا تمیزی شهره بوده­اند. با استیلای همه جانبه کرونا بر تمام ارکان زندگی، بیماران با پرس و جو از دوستان و آشنایان به دنبال یافتن مطب­هایی بوده و هستند که رعایت کنترل عفونت از پیش از پاندمی در آنها جدی گرفته می­شده است.

هایجنیست­ها

مطب­هایی که بخش هایجنیستی فعالی دارند درآمد وابسته به هایجنیست­ها بخصوص در ابتدا افت فاحشی داشت که به اختلاف گایدلاین انجمن هایجنیست­های اونتاریو و انجمن دندانپزشکان اونتاریو باز می­گشت. در عین حال بخاطر کاهش درآمد و بیمار، تعداد زیادی از مطبهای دندانپزشکی به ناچار دست به تعدیل نیرو زده و تعداد هایجنیست­های خود را کاهش داده­اند. در نتیجه کاهش درآمد این بخش هم هم به درآمد کلی مطب لطمه زده است. از طرف دیگرنامشخص بودن وضعیت در ماه­های آتی باعث شده کماکان هیچ مطبی ریسک مصاحبه و افزودن پرسنل جدید را انجام ندهد چون اگر بنا بر بسته شدن مطب­ها و تعدیل مجدد نیروها باشد، صاحبان مطب با کاری بسیار پردردسر و اعصاب خردکن روبرو خواهند شد و ترجیح بر این است که سری که درد نمی­کند دستمال نبندند.

دورنمای آینده

آمار ابتلا به بیماری کووید-19 مجددا افزایش یافته و احتمال افزایش بیش از پیش آن نیز دور از ذهن به نظر نمی­رسد به خصوص که زمستان آغاز شده و به طور سنتی بیماری­های تنفسی در فصل سرما افزایشی دوچندان خواهد داشت. از سوی دیگر اخبار مربوط به موفقیت­آمیز بودن واکسن نویدبخش کنترل بیماری خواهد بود. گرچه تحلیل شرایط نشان می­دهد که احتمالا واکسن­ها تا اواسط زمستان در دسترس شهروندان آمریکای شمالی قرار نخواهد گرفت. در نتیجه منطقی­ترین نتیجه­گیری از شرایط آتی در زمینه وضعیت مطب­های دندانپزشکی، ادامه همین وضعیت شکننده فعلی است که ممکن است با افزایش شدید تعداد مبتلایان مثل اوایل دوره پاندمی مطب­ها تعطیل شده و صرفا مجاز به ارائه خدمات اورژانس باشند و یا اینکه همین وضعیت کجدار و مریز فعلی تا توزیع عمومی واکسن ادامه داشته باشد. در عین حال به نظر می­رسد کماکان مطب­های دندانپزشکی تا حد امکان از استخدام پرسنل جدید پرهیز کنند تا شرایط عمومی کشور وضعیتی قابل پیش بینی و پایدار پیدا کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پست بعدی

چکیده ای ازانواع ساختارهای مطب دندانپزشکی در کانادا

ی دسامبر 27 , 2020
چکیده ای ازانواع ساختارهای مطب دندانپزشکی در کانادا  دکتر ندا کدیور دندانپزشک طبیعی است که همگی ما به عنوان دانش آموختگان رشته دندانپزشکی، در کنار تمام علایق حرفه­ای، رویای کارکردن در مکانی منطبق برسلایق وخواسته­های خود را نیز داشته باشیم. هرچند برای بسیاری از ما کار کردن در کنار سایر […]