چشم انداز 2022: آینده مسیر دایرکت لایسنسینگ
دکتر مهدی ادیب راد
در سال 2015 ، NDEB به عنوان متولی بررسی و تایید مدارک و صلاحیت فعالیت فارغ التحصیلان دندانپزشکی در خارج از کانادا(دندانپزشکان اینترنشنال)، متعهد شد که در یک فرآیند 5 ساله نقاط ضعف و قوت فرآیند دایرکت لایسنسینگ را بررسی کرده و مسیری مطلوبتر و مناسبتر برای متقاضیان تدارک ببیند. در سال 2016 NDEB بر اساس یک تحقیق بین المللی، اساسنامه پروسه دایرکت لایسنسینگ را مورد بازبینی قرار داد که بر مبنای آن قرار شد امتحانات AFK، ACJ و ACS دستخوش تغییراتی شوند.
NDEB از سال 2019، با جدیت بیشتری روند تغییرات را پیگیری کرده و در همان سال بعد از مشورت با افراد صاحبنظر، قرار است در چندین مرحله پروسه دایرکت لایسنسینگ دستخوش تغییر و تحول شود. آنچه میخوانید اقتباس از نوشتاری است که در سایت NDEB در مورد آینده امتحانات دایرکت لایسنسینگ منتشر شده است.
نخستین تغییر مربوط است به تعداد سوالات امتحانات AFK. تا پیش از سال 2021، این امتحان چند گزینهای با 300 پرسش برگزار میشد اما قرار است از سال 2021 تعداد سوالات به 200 کاهش یابد. بر طبق صحبتهای دکتر جیمز ریچاردسون رییس NDEB، این کار باعث میشود در عین حفظ ساختار علمی و قابل اتکای امتحان، مدت زمان امتحان کوتاهتر شده و در نتیجه استرس داوطلبان کاهش یافته و از سوی دیگر سوالات جدید بانک سوالات NDEB هم دیرتر به اتمام خواهند رسید.
این امتحان قرار بود به صورت الکترونیکی برگزار شود ولی لغو دو امتحان پیاپی AFK در دسامبر 2020 و فوریه 2021، باعث شد تا NDEB اعلام کند که امتحان بعدی AFK در آگست 2021 هم به صورت کاغذی و هم به صورت الکترونیکی برگزار خواهد شد.
تغییر بعدی به توالی مراحل امتحانات مربوط است. پیش از این متقاضیان میتوانستند پس از قبولی در امتحان AFK، به انتخاب خود ابتدا در امتحان اسکیلز شرکت کنند یا جاجمنت ولی در مدل جدید متقاضیان باید پس از قبولی در AFK، ابتدا در امتحان جاجمنت شرکت کرده و پس از پاس کردن این امتحان میتوانند در امتحان اسکیلز شرکت کنند. استدلال NDEB این است که کسانی باید در امتحان اسکیلز شرکت کننده که پیش از این قضاوت بالینی(کلینیکال جاجمنت) آنها مورد سنجش قرار گرفته و بعد بتوانند نسبت به انجام درمانهای دندانپزشکی برگشت ناپذیر اقدام کنند.
تغییرات عمده اسکیلز
و اما تغییر سوم مربوط میشود به امتحان اسکلیز که تغییرات بسیار مهم و عمدهای را شامل میشود. نخستین تغییر در زمینه دفعات شرکت در امتحان اتفاق افتاده است. در حال حاضر متقاضیان فقط سه بار میتوانند در امتحان اسکیلز شرکت کنند ولی از سال 2022 محدودیت دفعات شرکت در امتحان حذف شده و دندانپزشکان میتوانند در یک بازه زمانی 5 ساله به صورت نامحدود در این امتحان شرکت کنند.
تغییر دوم اینکه در حال حاضر اگر داوطلب در یکی از پروژههای امتحانی مردود میشد(که با نمره e معرفی میشود)، باز هم میتوانست امتحان را پاس کند ولی در فرمت جدید این امکان حذف شده و داوطلب برای قبولی در امتحان باید تمام پروژههای خود را با موفقیت پشت سر بگذارد. استدلال NDEB این است که اگر در یک دانشکده دندانپزشکی، یک دانشجو نتواند یک پری کلینیک را با موفقیت پشت سر بگذارد امکان حضور در کلینیک و کار بر روی بیمار را نخواهد داشت.
در عین حال اعلام شده که قرار است پروژههای جدیدی به امتحان اسکیلز افزوده شود که به موجب آن امکان سنجس دقیقتری از توانمندیهای دندانپزشکان عمومی فراهم شود. این پروژهها احتمالا شبیه به امتحان آسکی(OSCE) طراحی شده و شامل استیشنهایی است که در آن داوطلبان باید در مورد یک کیس خاص طرح درمان ارائه کنند، از یک بیمار هیستوری بگیرند و یا از بیمار رضایت قبل از درمان را اخذ کنند.
NDEB بنا دارد در ماههای آتی پروتکل و موارد مربوط به سنجش امتحان اسکیلز را به طور جامع اعلام کند.
تغییر بسیار مهم بعدی برگزاری متمرکز امتحان اسکیلز است. تا پیش از این داوطلبان باید از طریق سایت، در دانشکدههای دندانپزشکی در شهرهای مختلف کانادا ثبت نام میکردند. با توجه به اینکه برخی از پروژههای در همان محل برگزاری امتحان مورد سنجش قرار میگرفت همیشه این اعتراض وجود داشت که در برخی دانشگاههای سختگیری بیشتری اعمال میشود و در برخی دانشگاهها کمتر و این طبعا یک دست بودن امتحان را تحت الشعاع قرار میداد. اما از 2022 امتحان اسکیلز بصورت متمرکز در شهر اتاوا در مرکزی که NDEB به همین منظور راهاندازی کرده برگزار خواهد شد. بدین ترتیب شرایط برگزاری امتحان برای همه داوطلبان یکسان شده و امتحان در شرایط کنترل شده و کمابیش ثابتی برگزار میشود. مزیت دیگر اینکه وجود این مرکز به NDEB امکان میدهد امتحان را به دفعات متعدد در طول سال برگزار کرده و نیازمند سرویسدهی از طرف دانشکدههای دندانپزشکی نباشد. در عین حال ظرفیت ثبت نام برای داوطلبان امتحان هم بیشتر خواهد شد.
در حال حاضر ابهاماتی در زمینه تغییرات جدید وجود دارد که قرار است این موارد در اساسنامهای که بزودی منتشر خواهد شد برطرف شود. با این وجود برخی از این موارد در وبسایت NDEB مطرح شده که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت.
پاسخ به چند پرسش مهم
- کسانی که تا پیش از سال 2022 سه بار در آزمون اسکیلز مردود شدهاند اما دو امتحان AFK و جاجمنت را پاس کرده باشند میتوانند از سال 2022 مجددا در امتحان اسکیلز با فرمت جدید شرکت کنند.
- اگر کسی امتحان AFK یا ACJ را سه بار مردود شده باشد نمیتواند در شکل جدید امتحان اسکیلز شرکت کرده و در واقع امکان گرفتن لایسنس از مسیر امتحانات را نخواهد داشت. در واقع تنها سه بار میتوان در امتحانات AFK و ACJ شرکت کرد.
- اگر کسی امتحان اسکیلز را پاس کرده ولی هنوز امتحان جاجمنت را پاس نکرده باشد، نیازی به شرکت مجدد در امتحان اسکلیز نبوده و فقط باید در همان امتحان جاجمنت شرکت کنند.
- اگر داوطلبان نتوانند در یک بازه زمانی 60 ماهه امتحان اسکیلز را پشت سر بگذارند، باید مجددا در امتحانات AFK و ACJ شرکت کنند تا امکان شرکت در امتحان اسکیلز را داشته باشند. یک نفر دوبار میتواند این فرآیند را تکرار کند یعنی در یک بازه ده ساله دوبار میتواند از اول وارد مسیر دایرکت لایسنسینگ شود.
- مرکز جدید برگزاری امتحان اسکیلز به گونهای طراحی شده که افراد بتوانند در گروههای کوچکتر ولی به دفعات بیشتر در طول سال در امتحان ACS شرکت کنند.
چند پیش بینی برای امتحان اسکیلز پیش رو
از قرائن این طور میتوان نتیجه گرفت که NDEB قصد دارد تا امتحانات دایرکت لایسنسینگ بخصوص امتحان اسکیلز را با الهام از سیستم امتحانات دایرکت لایسنسینگ استرالیا برگزار کند. بر این اساس، به احتمال فراوان امتحان اسکیلز به طور کامل تغییر خواهد کرد. امتحان در مدت دو روز برگزار خواهد شد که یک روز آن مربوط به بخش انجام درمانهای دندانپزشکی روی مانکن(تکنیکال) بوده و روز دوم هم به بخش آسکی کلینیکال اسکیلز اختصاص خواهد یافت. در بخش تکنیکال، همان امتحان اسکلیز قدیمی برگزار خواهد شد با این تفاوت که بجای 12 پروژه قبلی، تعداد پروژهها کمتر خواهد شد. حدس من این است که از بین این پروژهها، 5 یا 6 مورد بصورت تصادفی انتخاب خواهد شد که بین افراد مختلف متفاوت خواهد بود. در نتیجه داوطلب باید به همه موارد مسلط باشد چون مشخص نیست کدام مورد را از او امتحان بگیرند.
بسته به گنجایش مرکز جدید امتحان در اتاوا، تعداد داوطلبان در هر نوبت امتحانی متفاوت خواهد بود ولی با توجه به تعداد مراقب و کارکنان مورد نیاز جهت برگزاری امتحان، شخصا بعید میدانم در هر نوبت امتحانی بیشتر از 20 الی 30 نفر امکان حضور در سر جلسه را داشته باشند. اما از طرف دیگر ممکن است هر هفته دوبار امتحان برگزار شود.
بخش کلینکال اسکیلز یا آسکی امتحان قطعا با بخش آسکی امتحان بورد کاملا متفاوت خواهد بود چراکه منطقا NDEB امتحانی که در حال حاضر برای فارغ التحصیلان برگزار میشود را برای کسانی که هنوز مدرکشان تایید نشده اجرا نخواهد کرد. به نظر من بخش آسکی امتحان بر سنجش تواناییهای دیگری متمرکز خواهد بود از قبیل: جمعآوری اطلاعات، برقراری ارتباط با بیمار، انجام درمانهایی بسیار کوچک مثلا بستن رابردم یا تزریق بیحسی یا گرفتن رادیوگرافی یا ارزیابی قضاوت داوطلب از درمانهای انجام شده.
این بخش امتحان آسکی میتواند برای بسیار داوطلبان بسیار چالشبرانگیز باشد. احتمالا این بخش آسکی چیزی شبیه امتحان ورودی دانشگاه مک گیل یا تورنتو خواهد بود. در هر استیشن ممکن است یک بیمار حاضر باشد(احتمالا کسی که نقش بیمار را بازی میکند) و داوطلب باید آنچه از او خواسته شده را در مدت زمان مشخصی انجام دهد مثلا هیستوری بگیرد، تستهای تشخیصی انجام دهد یا رادیوگرافی بگیرد و غیره. یا مثلا بیماری که ناگهان دچار یک اورژانس میشود و داوطلب باید بتواند منجمنت مناسبی را انجام دهد.
همزمان یک ممتحن در اتاق حاضر است و داوطلب را ارزیابی کرده و به او نمره میدهد. در عین حال خواسته یا ناخواسته زبان انگلیسی داوطلب نیز بررسی خواهد شد. اینجا مهم است که داوطلب بتواند علاوه بر تشخیص صحیح، طرح درمان مناسب و جامعی به صورت پلن A و پلن B طراحی کرده و این را به شکلی مطلوب به بیمار انتقال دهد. مثلا داوطلب باید بتواند مزایا و معایب هر درمان را به طور دقیق و البته ساده برای بیمار تشریح کرده و به سوالات او پاسخ دهد و در نهایت بتواند از او برای انجام درمان رضایت بگیرد(informed consent). ممکن است از داوطلب خواسته شود برای بیماری که در اتاق نشسته و نیاز به یک پروتز پارسیل متحرک یا ثابت دارد، طرح این پروتز را ترسیم کند.
حرف آخر
متاسفانه بسیاری از دندانپزشکان اینترنشنال بعد از ورود به بازار کار در برقراری ارتباط با بیماران دچار اشکال هستند و همین مساله زمینهساز مشکلات بسیار زیادی بوده است. در نتیجه اگر به واسطه امتحان اسکیلز داوطلبان بتوانند مهارتهای خود در ارتباط با بیماران را ارتقا دهند در آینده و در هنگام طبابت مشکلات و دردسرهای به مراتب کمتری را متحمل خواهند شد.